Moxo dikkat testi, Eskişehir’de yüz yüze Psikolog Enes Dinçer tarafından uygulanmaktadır. Moxo dikkat testi, 6-13 yaş arası çocuklarda ve 13-70 yaş arası yetişkin bireylerde dikkat ile ilgili yaşanan sorunların tespit edilmesinde önemli bir yere sahip olan değerlendirme aracıdır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tespit edilmesine yardımcı bir testtir. Dikkat dağınıklığı problemlerinin şiddetini görebilmek adına sıklıkla tercih edilir.
Dikkati ölçen çeldirici ve objektif olan tek dikkat testidir. Bilgisayar üzerinden yapılmakta olan Moxo dikkat testi hem görsel hem de işitsel çeldiriciler içermektedir. Çocuklar için uygulanan Moxo testi ortalama 15 dakika sürmekte, yetişkinlerde yapılan Moxo testi ortalama 18 dakika sürmektedir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yapılacak testin uygulanması ve değerlendirilmesi ile beraber ortalama 30 dakika sürmektedir.
Moxo dikkat testi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun 4 unsuru olan,
- Dikkat eksikliği
- Zamanlama
- Dürtüsellik
- Hiperaktivite problemlerini ayrı ayrı ve objektif olarak değerlendirir.
Çocukların ve yetişkinlerin dikkat düzeylerini, dikkatini sürdürebilme becerilerini, dürtüsel davranışlarını, odaklanma güçlüğünü ve hiperaktivite düzeylerini ölçer. Bu test sayesinde yetişkinlerin ve çocukların etrafında olan dikkat dağıtıcı unsurlara karşı ne kadar sağlam durabildikleri belirlenir. Test sonuçlarının doğru ve güvenilir şekilde değerlendirilebilmesi için testin bir uzman tarafından uygulanması gerekmektedir.
Zihinsel odaklanma ve dikkat gerek iş hayatında gerek okul hayatında gerekse sınavlarda başarılara ulaşılmasında büyük önem taşır.
Moxo Dikkat Testinin Avantajları Nelerdir?
Çocukların ve yetişkinlerin dikkat eksikliği, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite düzeylerini objektif şekilde ölçer.
Test sonucunda somut bir sonuç ortaya çıkarmaktadır.
Testin uygulanması öncesinde kişinin herhangi bir ön hazırlık yapmasına gerek yoktur.
Testin sonunda bekleme süresi olmadan online şekilde hızlı sonuç alınır.
Test kişiye özel terapi planının oluşturulmasında önemli bir bilgi kaynağıdır.
Sizde kendinizde veya çocuğunuzda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız Psikolog Enes Dinçer tarafından uygulanan Moxo dikkat testini yaptırarak sonuçları göz önünde bulundurmalısınız. Yapılan testin sonucunda Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu tespit edilmesi durumunda test sonuçları profesyonel bir tedavi süreci konusunda yardımcı olmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genellikle çocukluk döneminden başlayan, yaşam boyu süre geleni kişinin dürtü kontrolünü koruyamaması, aşırı hareket hali içerisinde olması, dikkatini dağıtan unsurlardan kolayca etkilenmesi ile kendisini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur.
Kişi böyle bir durumda dikkatini kolayca toparlayamaz, dikkatini dağıtan unsurlardan kolayca etkilenir. Ve hata yapma eğiliminde olur. Başladığı işi tamamlamada veya sürdürmede zorluk yaşar. Yerinde durmakta güçlük çeker ellerini, ayaklarını sık sık oynatma eğilimi gösterir.
Kişinin yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine göre kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Çocuklarda daha çok hareketlilik belirtileri göze çarparken yetişkinlerde ise daha çok dikkat toparlayamama, işe odaklanmada zorluk çekme olarak kendisini gösterebilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan bir kişi genel olarak odaklanmada sorun yaşar ve dikkatini toparlamada güçlük çeker.
- İletişim kurarken karşısındaki kişiyle göz teması kurarken çekinir zorlanırlar.
- Günlük işlerinde dikkatsiz davranışlar sergileyebilirler. Sorumlulukları unutma eğiliminde olabilirler.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan bir kişinin duygu durumu inişli çıkışlı olabilir. Kendilerini sık sık öfkeli, gergin, ani tepkiler verirken üzgün bulabilirler.
- Aşırı hareketli olurlar. Yerlerinde durmakta çok güçlük çekerler. Bir konuyla ilgili çok fazla konuşurlar. Oturdukları yerde dahi hep hareket ederler, karşıdaki kişi konuşurken sabırla dinleyemez hemen araya girmek isterler.
- Hayal dünyaları geniş olur. Hayalperest olurlar. Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan birisi başladığı işi tamamlamakta zorluk çekerler.
- Olaylar ile ilgili önemli detayları gözden kaçırabilirler. Detaylar ile ilgilenemezler.
- Bir işi bitirmeden hemen diğerine başlamak isteyebilirler. Böylelikle sorumluluklarını tamamlayamamış olurlar.
- Konuşurken çok fazla el hareketi kullanırlar. Hareketsiz durmak çok zordur.
- Sabır ve bekleme isteyen bir durumla karşılaştıklarında beklemekte zorlanırlar.
- Riske açık kişilerdir. Risk alma eğilimi gösterebilirler.
- Bir düzen, bir rutin içerisinde hareket etmekten hoşlanmazlar. Düzene uymakta zorlanırlar.
- Genelde yaptıkları davranışların sonucunu düşünmeden hareket ederler.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Diğer Sağlık Sorunları ile Beraber Görülür Mü?
Evet, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu diğer sağlık ve psikolojik sağlık sorunlarıyla birlikte görülebilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan bir kişi aynı zamanda depresyon, kaygı bozuklukları, öğrenme güçlükleri, uyku bozuklukları, tikler ve davranışsal problemler ile karşılaşma ihtimali yüksek olabilir. Bu nedenle, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konan bir kişinin diğer durumları da gözlemlemesi ve göz ardı etmemesi gerekir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Okulu Nasıl Etkiler?
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler okulda derslerinde, ders düzenlerinde, ödevlerinde, ikili iletişimlerinde zorluk yaşayabilirler. Özellikle öğrenme, arkadaşları ve öğretmenleri ile iletişimde ve okul içi davranışlarında sorunlar yaşayabilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan öğrenciler genellikle derslere odaklanmakta ve öğretmenlerini dinlemekte güçlük çekerler. Ders sırasında dalgınlık yaşayabilirler. Öğretmenin anlattıklarını takip etmekte zorlanabilirler. Kolay unutabilir ders esnasında kolay sıkılabilirler. Aynı zamanda, ödevlerini yapmakta veya sınavlara hazırlanmakta da zorlanmalar görülebilir. Bu durum, öğrencide başarısızlık hissi yaratabilir ve öğrencinin motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda öğrenci kendisini yetersiz görebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Gözlemlenir?
Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik unsurları ile ilişkilidir. Dikkat eksikliği belirtileri arasında kişinin sürekli dalgın olması, sorumluluklarını unutması, işleri tamamlarken çok zorluk çekmesi, organize olmada sorun yaşaması gibi durumlar yer alabilir.
Hiperaktivite belirtileri ise kişinin çok hareketli olması, yerinde duramama, sürekli hareket etmek istemesi, iletişim kurarken konuşurken sürekli araya girmesi, dinlerken sıkılması, sabır gösterememesi gibi durumları kapsar. Dürtüsellik belirtileri ise birisini veya bir işin sonuçlanmasını bekleyememe, kişinin sözünü kesme ve dinleyememe davranışı ile kendini gösterir.
Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan birisi aynı zamanda duygusal iniş çıkışlar, öfke kontrolü zorluğu, uyku problemleri, öz güven eksikliği, depresyon ve anksiyete gibi durumlar da yaşayabilmektedir.
Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Görülür Mü?
Evet, yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülebilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ne kadar çocukluk döneminden kendisini gösterse de yetişkinlik boyunca da devam eden bir rahatsızlıktır ve yetişkinlik döneminde de etkisini sürdürebilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun yetişkinlerdeki belirtileri çocukluk dönemine ait olan belirtilere kıyasla daha farklı kendisini gösterebilir. Örneğin bazı yetişkinlerde hiperaktivite belirtilerinin yanı sıra dikkatsizlik belirtileri daha belirgin olabilirken, diğer yetişkinlerde dikkatsizlik belirtileri daha az kendisini gösteriyor olabilir.
Yetişkinlerde yaşanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtileri arasında odaklanmada güçlük ve dikkat eksikliği, unutkanlık, düzene uyum sağlayamama, kolay disiplini bozma, zaman yönetimi zorluğu, organizasyon güçlüğü, ani duygu değişimleri ve stres, kaygı yer alabilmektedir. Bu belirtiler kişinin günlük hayatında, iş ve sosyal hayatında zorluk yaşamasına neden olabilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu İlerlerse Ne Olur?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmeyip göz ardı edildiği durumda kişinin hayatı için olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin ilerlemesi, kişinin hayatının her noktasında gerek iş yerinde gerek okulda veya bu yerlerde sosyal iletişimde ve aile yaşamında sorunlara yol açabilir. Bu durum, kişinin dikkat eksikliği, organize olamama durumu, zaman yönetiminde sorun yaşaması, dikkat dağıtıcı unsurlardan kolay etkilenmesi sorunları gibi günlük yaşam aktivitelerinde başarısızlıkla sonuçlanabilir.
Aynı zamanda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan bir kişi risk almak konusunda çekingen olmaz. Önüne geçilmediği takdirde kişi daha fazla risk almaya meyilli olabilir ve düşünmeden karar alma görülebilir. Bu durum kişide uzun vadede finansal sorunlar, yasal sorunlar ve diğer riskli davranışların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmediği takdirde bununlar beraber kişide düşük öz güven, stres ve kaygı düzeyinde artış, depresyon ve diğer psikolojik sorunlar da gelişebilir. Bu nedenle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin farkında olan kişilerin erken teşhis ve tedavi için bir uzmana danışması mutlaka önerilir.